cepsi_2014

Отиване към съдържанието

Главно меню

Новини 3

Актуално
 

ЕКО ПОХОД

На 26.04.2014 г. организирахме и проведохме поредния еко поход със 120 деца и ученици от ЦДГ “Люляците“, ОУ “П.Р.Славейков“, ОУ „Н.Петрини“, ПГИ “Г.С.Раковски“ , Г "В.Левски" и други училища на територията на гр. Ямбол, включени  в проекта „Етнически пространства“. Голяма част от участниците са представители на етническите малцинства. Еко похода  бе в резерват „Долна Топчия" край гр. Елхово. В голямата си част защитената територия е покрита с вековни лонгозни гори. Основната й цел е запазването на единственото естествено местообитание на Колхидски фазан в Европа. След преминаване по бетонeния мост над река Тунджа открихме началото на еко пътека, обозначена с червена маркировка, която ни поведе през най-значимите и живописни места в резервата. Сред буйната растителност, в самия край на изградената пътеката наблюдавахме и други представители на орнитофауната – колония от чапли: сиви, нощни, гривести, малки и бели. Изградена е къща на дърво за наблюдение на впечатляващите представители. Звуците, които издават чаплите правят мястото много интересно и мистично. Преходът не беше лек, но това бе единствения начин да опознаем биоразнообразието тук. Всички останаха впечатлени от видяното и приятно уморени от вървенето през буйната и девствена разстителност на резервата.

ОБУЧЕНИЕ НА РОДИТЕЛИ

На  12.04 и 26.04.2014 г. се проведоха поредните тематични срещи с двете групи родители на деца от етническите малцинства. При голяма активност от страна на родителите протече  дискусия  по темата: „Подготовка на деца от етносите за постъпване в различни образователни институции“. Водещи на двете срещи бяха педагозите Гинка Мутафова и Ваня Сулеменко. Предстои още една такава среща през м.юни в рамките на проект „Етнически пространства“.

ВЕЛИКДЕНСКИ БЛАГОТВОРИТЕЛЕН БАЗАР

От 15.04 до 19.04.2014 година, пред Търговски дом град Ямбол, е открит Великденски благотворителен базар. Сувенирите са изработени от деца, участници в клубовете по интереси по проект "Етнически пространства". Средствата ще бъдат дарени на дете със специални образователни потребности.

ПРОЛЕТЕН ПРАЗНИК В ЦДГ "ЛЮЛЯЦИТЕ"

На 3.04.2014 г. в ЦДГ „Люляците" гр. Ямбол се проведе пролетен празник, посветен на етническата  толерантност, като част от дейността по проекта „Етнически пространства“ на Сдружение ЦОПСИ. Участници в спектакъла бяха децата от трите клуба по интереси, сформирани в детската градина: Танци, Театър и Приложни  изкуства, както и групи „Ягодка“ и „Слънце“. Децата изпълниха пролетни песни, стихове, танци и драматизация. Залата и фоаето бяха украсени с творби на малчуганите. Тричленно жури прецизира изявите на участниците. Най-добре представилите се деца бяха отличени с грамоти и награди, осигурени от сдружение ЦОПСИ. Този празник зареди всички, и деца, и възрастни, с пролетно настроение. Дълго, след празника, по лицата на всички останаха да греят щастливи  усмивки.

МЕСЕЦ НА ЕТНИЧЕСКАТА ТОЛЕРАНТНОСТ

От 10 март до 10 април 2014 г. в гр. Ямбол се проведе информационна кампания под формата на «месец на етническата толерантност». Кампанията е част от проекта „Етнически пространства”, изпълняван от сдружение ЦОПСИ в партньорство с  ЦДГ “Люляците” и ОУ “П.Р. Славейков”. Проектът е финансиран по ОП „Развитие на човешките ресурси” чрез Министерството на образованието и науката. По този повод бяха проведени редица мероприятия:

ОТКРИТИ УРОЦИ

Акцентът при провеждането на кампанията е изнасянето на открити уроци по етническа толерантност. Те ще бъдат организирани от 5-ма добре подготвени лектори и ще обхванат над 200 деца и ученици, от които около 50 % са от етнически малцинства. Първият урок се проведе от Петър Атанасов с ученици от 1 Д клас в ОУ "Любен Каравелов".


ОБЩО ПРАЗНЕНСТВО В ОУ "П. Р. СЛАВЕЙКОВ"

На 28 март 2014 се проведе общото празненство в ОУ "П.Р. Славейков" по повод месеца на етническата толерантност.

ОБЩЕСТВЕНА ДИСКУСИЯ

На 25 март /вторник/ от 15.00 часа в Конферентна зала на хотел «Кабиле» се проведе обществена дискусия на тема „Състояние и проблеми на образованието за етносите в област Ямбол”.

Дискусията е включена в «месеца на етническата толерантност», като част от общата информационна кампания на проекта «Етнически пространства». В нея се включиха около 40 участника - представители на целевите групи, образователни ръководители, екипа на проекта и общественици. Обсъдени бяха възможности за включване на етническите малцинства в образователния процес, чрез използване на различни методи и подходи.


ВТОРИ СЕМИНАР ЗА УЧИТЕЛИ

На 15 и 16 Март се проведе вторият семинар за учители в град Трявна. Водещи на обучениет бяха доц. Н. Калоянова и доц. Д. Циркова от Бургаски университет „Проф. А. Златаров”.

ОБУЧЕНИЯ НА ДЕЦА

Ваня Сулеменко проведе обучение по етническа толерантност пред деца от ОУ "П.Р.Славейков".

ЕКСКУРЗИЯ

На 3-ти март, по повод Националния празник на България, се проведе първата планирана по проекта екскурзия, до връх Шипка.

ЕКО ПОХОД

На 08.02.2014 г. се проведе първият еко поход, плануван по проект „Етнически пространства”  - до археологически резерват „Кабиле”. В него взеха участие деца от детска градина „Люляци”, ОУ „П. Р. Славейков” и ученици от градските клубове. Въпреки мъгливото време, всички се забавляваха – особено най-малките, които останаха силно впечатлени от посещението на историческия музей.

СЕМИНАР ЗА УЧИТЕЛИ

На 25 януари 2014 г. в хотел «Кабиле» - гр. Ямбол се проведоха първите семинари от специализирана квалификационна програма за работа на педагогически специалисти с деца и ученици  от етнически малцинства. Участващите 15 учители от детските градини и 15 педагози от училища в гр. Ямбол бяха разпределени в две самостоятелни групи. Лекторите на семинара доц. Н. Калоянова и доц.  Д. Циркова от Бургаски университет „Проф. А. Златаров”, проведоха обучение по Модул 1: Философия, теория и практики на интеркултурното образование. На фокуса на вниманието на участиците бяха поставени следните теми:

Тема 1. Култура и идентичност;
Тема 2. Европейски и национални документи за образователна интеграция
;
Тема 3. Европейски практики за приемните училища
;
Тема 4. Модели на взаимодействие на училището и малцинственото семейство
;
Тема 5. Социално-педагогически аспекти на явлението „отпадане от училище”
.
Теоретичната част от обучението беше съчетана с интерактивни упражнения и изпълнение на практически задачи.

Започнаха тематичните срещи с родители

През месец декември 2013 г. се проведоха първите тематичните срещи с родители на деца от етнически малцинства. Родителите са разпределени в 2 групи от по 15 човека като се планира с тях да се проведат общо 4 тематични срещи по определени теми. Водещите на тематичните срещи – Ваня Сулеменко и Гинка Мутафова от сдружение ЦОПСИ, представиха пред участниците първата тема „Как да бъдем добри родители – определяне на потребностите на моето дете". Обучението предизвика голям интерес и оживени коментари сред участниците.  


Публично представяне на проекта
    

На 12 декември 2013 г. от 11.00 часа в Конферентна зала на хотел «Кабиле» - гр. Ямбол се състоя първото публичното представяне на проекта "Етнически пространства”. Ръководителят на проекта Живко Цирков запозна участниците със СХЕМАТА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА БЕЗВЪЗМЕЗДНА ФИНАНСОВА ПОМОЩ „Образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства” и с проекта, по който ще работят сдружение ЦОПСИ и избрания екип. Представители на партниращите организации: ЦДГ „Люляците” – гр. Ямбол и ОУ “П.Р. Славейков” – гр. Ямбол изразиха своята удовлетвореност от включването си в проекта и увериха, че всички дейности ще бъдат успешно реализирани. Присъстващите над 20 представители на различни организации и медии имаха възможност да изразят своето мнение и да задават допълнителни въпроси

Стартира дейността на клубовете по интереси

От 10 декември 2013 г. стартираха дейността си детските и ученически клубове по интереси създадени по проекта „Етнически пространства. Изградени са общо 10 клуба, като в двете партниращи организации ще има по 3 клуба, а другите 4 клуба ще функционират като общоградски и в тях имат възможност да участват ученици от различни училища на община Ямбол. Всеки клуб включва минимум по 12 човека и в тях ще се работи в продължение на 10 месеца. В ЦДГ “Люляците” те ще функционират под формата на детски ателиета и са обособени като: „Театрално”, „Танцово” и по „Приложни изкуства”.  В ОУ  “П.Р. Славейков” клубовете вече си избраха имена и ще бъдат по следните направления: "Машина на времето" /компютърна анимация/ "Ръка за ръка" /гражданско образование/ и "Сръчни ръчички" /приложни изкуства/. Общоградските клубове ще бъдат по „Кино”, „Фотография”, „Дискусионен” и „Ученическо доброволчество”.      

Образователната занималня отвори врати

От 10 декември 2013 г. нашата образователна занималня отвори врати за посещение на деца от етнически малцинства. В еня специалисти от Партньор 1 – ЦДГ „Люляците” ще ангажират за 10 месеца общо минимум 12 малки деца /3-6 годишни/ и ще ги подготвят за бъдещо постъпване в училище или детска градина. Занималнята ще функционира в Здравния център в общинско помещение предоставено на сдружение ЦОПСИ като ще се приемат деца всеки работен ден в рамките на 4 часа. Ежедневната работа в образователната занималня с деца от етнически малцинства ще даде възможност за успешно преодоляване на езиковата бариера още в ранна възраст и по този начин ще се улесни достъпа им до следващите фази на образование.


 
 
Назад към съдържанието | Назад към главното меню